Wyświetlanie uprawnień aplikacji i zarządzanie nimi w Meta Quest

47 polubień
Zaktualizowano:3 tygodnie temu

Wskaźnik prywatności pokazuje Ci, kiedy określone funkcje związane z prywatnością są aktywne oraz które aplikacje w Twojej bibliotece aktualnie je wykorzystują. Dotyczy to mikrofonu, lokalizacji, danych przestrzennych, śledzenia oczu (tylko w Quest Pro) oraz naturalnej mimiki twarzy (tylko w Quest Pro).


Wyświetlanie wykorzystywanych uprawnień

Działający w czasie rzeczywistym wskaźnik w Nawigatorze nad Menu skrótów wskazuje fioletową ikonę powiadomienia za każdym razem, gdy zainstalowana aplikacja uzyskuje dostęp do uprawnienia. Uprawnienia, które są aktualnie używane lub były używane w ciągu ostatnich 30 sekund, będą widoczne w tym menu oraz w menu Szybkie ustawienia.

Aby wyświetlić uprawnienia wykorzystywane przez aplikację:

  1. Naciśnij przycisk Meta lub przycisk Oculus na prawym kontrolerze, aby otworzyć Nawigatora.
  2. Wybierz Menu skrótów.
  3. U góry obok wskaźnika powiadomienia widoczne są ikony informujące o uprawnieniach, które są aktualnie używane.

Wyświetlanie historii uprawnień

Historia uprawnień pokazuje, które zainstalowane aplikacje uzyskiwały dostęp do określonych typów informacji i danych wejściowych z Twojego urządzenia w ciągu ostatnich 7 dni. Możesz wyświetlić uprawnienia swoich aplikacji i zarządzać nimi w ustawieniach prywatności i bezpieczeństwa Meta Quest.

Typy uprawnień widoczne w historii uprawnień zależą od aktualnie używanych gogli:

  • Przechowywaniem, mikrofon, lokalizacja: Wszystkie gogle od modelu Meta Quest 2
  • Dane przestrzenne: Quest 3, Meta Quest Pro
  • Śledzenie oczu, naturalna mimika twarzy: Meta Quest Pro

Aby wyświetlić historię i zarządzać uprawnieniami:

  1. Naciśnij przycisk Meta lub przycisk Oculus na prawym kontrolerze, aby otworzyć Nawigatora.
  2. Wybierz Menu skrótów.
  3. Wybierz Ustawienia.
  4. Wybierz Prywatność i bezpieczeństwo.
  5. Wybierz opcję Historia uprawnień.
  6. Wybierz aplikację, którą chcesz wyświetlić.
  7. Wybierz uprawnienia systemu, aby wyświetlić oś czasu dostępu w ciągu ostatnich 7 dni.

Uwaga: Jeśli usuniesz aplikację ze swojej biblioteki, nie będziesz już mieć możliwości przeglądania historii uprawnień.

Udostępnij

Czy ten artykuł był pomocny?

Tak
Nie