Zarządzanie ustawieniami prywatności profilu Meta Horizon

164 polubień
Zaktualizowano:tydzień temu
We’re gradually updating Accounts Center, which will enable your Meta Account to work across more products, if you choose. You may see either Accounts Center or Meta Account settings as the place to manage your settings. Learn more about updated Meta Accounts.

Zarządzanie ustawieniami prywatności profilu

W ustawieniach prywatności profilu możesz określić, w jakim stopniu chcesz korzystać z funkcji społecznościowych i jak udostępniasz informacje innym osobom.

Ustawienia te mają zastosowanie wszędzie, gdzie korzystasz z profilu Meta Horizon.

Ustawieniami prywatności można zarządzać w Centrum ochrony prywatności. Można też zarządzać ustawieniami w aplikacji Meta Horizon, w goglach Meta Quest i w Światach Meta Horizon.

Uzyskaj informacje na temat ustawień prywatności konta Meta należącego do dziecka.

Aby zarządzać ustawieniami prywatności:

  1. Otwórz aplikację mobilną Meta Horizon na telefonie.
  2. Dotknij Menu w górnej części Aktualności Horizon, a następnie dotknij Ustawienia prywatności.
  3. Wybierz ustawienie.
  1. Załóż gogle i naciśnij przycisk Oculus / przycisk Meta na kontrolerze, aby otworzyć Nawigatora.
  2. Wybierz Ustawienia.
  3. Wybierz Prywatność i bezpieczeństwo.
    • Aby zmienić ustawienie dotyczące profilu, wybierz Połączenia społecznościowe, a następnie wybierz ustawienie.
    • Aby zmienić inne ustawienia prywatności, wybierz Odbiorcy i widoczność, a następnie wybierz ustawienie.
  1. Z poziomu Światów wybierz przycisk Menu na lewym kontrolerze, aby otworzyć menu.
  2. Wybierz Ustawienia, a następnie wybierz Status aktywności.
  3. Wybierz Z możliwością dołączenia, Online lub Wyświetl status Offline.

Statusem aktywności możesz zarządzać również w Światach Horizon na komputerze lub w przeglądarce w urządzeniu mobilnym.

  1. Na stronie horizon.meta.com wybierz strzałkę obok swojego zdjęcia profilowego w prawym górnym rogu, a następnie Status aktywności. Nastąpi przeniesienie do Centrum ochrony prywatności.
  2. Wybierz odpowiednią pozycję z menu rozwijanego obok polecenia Ustaw swój status aktywności.

Uwaga: konieczne może być zalogowanie się do konta.

Informacje o ustawieniach prywatności profilu

Profil

Możesz ustawić swój profil Meta Horizon jako publiczny lub prywatny.

Jeśli ustawisz profil publiczny:

  • Każdy może zacząć Cię obserwować bez Twojego zezwolenia.
  • Wszystkie oczekujące prośby o zezwolenie na obserwowanie będą automatycznie zatwierdzane.

Jeśli ustawisz profil prywatny:

  • Będziesz otrzymywać prośby o zezwolenie na obserwowanie.
  • Tylko Twoi obserwatorzy mogą zobaczyć Twoje posty, aktywność w aplikacji oraz listę obserwowanych i obserwujących.
  • Inni użytkownicy nadal mogą wyszukiwać Twoje imię i nazwisko lub nazwę użytkownika i wysyłać Ci prośby o zezwolenie na obserwowanie.
  • Twoje informacje profilowe, takie jak imię i nazwisko, nazwa użytkownika, biogram, zdjęcie profilowe i awatar, pozostaną publiczne.

Niezależnie od rodzaju posiadanego profilu możesz ukryć swoją aktywność w określonych aplikacjach za pomocą ustawienia Ukryj aktywność w aplikacji. Ukrycie aktywności w określonych aplikacjach spowoduje również, że Twoi obserwatorzy nie będą widzieć nazwy używanej przez Ciebie aplikacji lub miejsca docelowego, w którym się znajdujesz, jeśli Twój status aktywności jest ustawiony na opcję z możliwością dołączenia. W dowolnej chwili możesz anulować ukrycie aktywności dla wybranych aplikacji.

Uwaga: Jeśli masz od 13 do 17 lat, Twój profil Meta Horizon jest domyślnie ustawiony jako prywatny. W każdej chwili możesz zmienić swój profil na publiczny w Ustawieniach.

Status aktywności

Status aktywności pozwala informować innych, kiedy jesteś online lub ostatnio byłaś(eś) online.

W przypadku ustawienia statusu online lub z możliwością dołączenia Twoi obserwatorzy zobaczą wskaźnik Aktywny(a) teraz.

Możesz wybrać następujące ustawienia statusu aktywności:

  • Wyświetl status Offline: Twój status będzie niedostępny w każdym miejscu, w którym używany jest profil Meta Horizon.
  • Online: Twoi obserwatorzy będą widzieli, że jesteś online lub niedawno byłaś(eś) online.
  • Z możliwością dołączenia: Twoi obserwatorzy będą widzieli, że jesteś online lub niedawno byłaś(eś) online, a także nazwę aplikacji lub miejsca docelowego, z których korzystasz. Będą też mogli dołączyć do Ciebie w miejscu, w którym się znajdujesz w rzeczywistości mieszanej lub aplikacji mobilnej.
    • Możesz zezwolić na dołączenie do Ciebie bez zaproszenia tylko tym obserwatorom, których obserwujesz.

Jeśli masz od 13 do 17 lat, Twój domyślny status aktywności to wyświetlanie statusu offline. W każdej chwili możesz to zmienić w Ustawieniach.

Uwaga: Nawet gdy ustawisz status aktywności jako wyświetlanie statusu offline, Twoja lokalizacja w określonych aplikacjach będzie nadal widoczna dla innych osób, które w danym momencie będą korzystać z tej samej aplikacji. Inne aplikacje, np. Messenger, również mogą mieć własne ustawienia statusu aktywności.

Ukrywanie aktywności w aplikacjach

Możesz ukryć swoją aktywność w niektórych aplikacjach, niezależnie od tego, czy Twój profil jest publiczny, czy prywatny.

Aby ukryć swoją aktywność w aplikacji:

  1. Otwórz aplikację mobilną Meta Horizon na telefonie.
  2. Dotknij Menu w górnej części Aktualności Horizon, a następnie dotknij Ustawienia prywatności.
  3. Dotknij Ukryj aktywność w aplikacji, a następnie użyj przełączników, aby ukryć aktywność w konkretnych aplikacjach.
  1. Załóż gogle i naciśnij przycisk Oculus / przycisk Meta na kontrolerze, aby otworzyć Nawigatora.
  2. Wybierz Ustawienia, a następnie Prywatność i bezpieczeństwo.
  3. Wybierz Odbiorcy i widoczność, a następnie wybierz Ukryj aktywność w Twoich aplikacjach w sekcji Ukryj aktywność w określonych aplikacjach.
  4. Wybierz odpowiednie opcje za pomocą przełączników.
  1. Z poziomu Światów Meta Horizon wybierz przycisk Menu na lewym kontrolerze, aby otworzyć menu.
  2. Na panelu po prawej stronie wybierz strzałkę obok swojej nazwy użytkownika.
  3. Wybierz Edytuj ustawienia prywatności.
  4. Wybierz Ukryj aktywność w Twoich aplikacjach w sekcji Ukryj aktywność w określonych aplikacjach.
  5. Wybierz odpowiednie opcje za pomocą przełączników.

Gdy wybierzesz aplikację, aktywność w której chcesz ukryć, pod jej nazwą wyświetli się etykieta Ukryto.

Uwaga: Jeśli ukryjesz swoją aktywność w aplikacjach, Twoja aktywność w nich (np. punktacja na tablicy wyników) może być nadal widoczna dla innych, jeśli korzystają z tej samej aplikacji co Ty.

Udostępnij

Czy ten artykuł był pomocny?

Tak
Nie

Nadal potrzebujesz pomocy?

Poinformuj nas, z czym potrzebujesz pomocy, a my znajdziemy dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.

Uzyskaj odpowiedzi od społeczności

Jeśli masz problemy, znajdź odpowiedzi na swoje pytania od użytkowników Meta Quest z całego świata.