Kolokalizacja: jednoczesne korzystanie z dwóch par gogli w tej samej przestrzeni
Kolokalizacja w Meta Quest umożliwia dwóm lub kilku użytkownikom, z których każdy ma własne gogle, wspólne korzystanie z wirtualnej przestrzeni lub lokalnego trybu wieloosobowego w tym samym pomieszczeniu.
Kolokacja dzieli kotwice przestrzenne z innymi uczestnikami, aby zapewnić wszystkim osobom znajdującym się w obrębie współdzielonej przestrzeni fizycznej prawidłową orientację wirtualnych obiektów, zawartości w grze i awatarów. Zmiany stanu wirtualnego świata (np. przeniesienie wirtualnego obiektu z jednego miejsca w inne) są odzwierciedlane w czasie rzeczywistym dla wszystkich uczestników kolokalizacji.
Rozpoczęcie korzystania z rozszerzonych usług przestrzennych
Włączenie rozszerzonych usług przestrzennych jest wymagane w przypadku wszystkich gogli biorących udział w kolokacji. Prawdopodobnie już wcześniej podczas normalnego korzystania z gogli wyświetlony został monit o włączenie rozszerzonych usług przestrzennych.
Aby sprawdzić, czy rozszerzone usługi przestrzenne są już włączone:
- Naciśnij
przycisk Meta /
przycisk Oculus na prawym kontrolerze Touch lub Touch Pro, aby otworzyć menu ogólne.
- Wybierz zegar po lewej stronie menu ogólnego, aby otworzyć Szybkie ustawienia.
- Wybierz
Ustawienia w prawym górnym rogu, a następnie wybierz
Prywatność i bezpieczeństwo.
- Wybierz Uprawnienia urządzenia, a następnie spójrz na przełącznik obok opcji Rozszerzone usługi przestrzenne.
- Pamiętaj, że konieczne jest również udzielenie aplikacji uprawnień dostępu do danych przestrzennych. W tym celu sprawdź Uprawnienia aplikacji.
- W razie potrzeby włącz rozszerzone usługi przestrzenne za pomocą przełącznika. Już prawie wszystko jest gotowe do rozpoczęcia korzystania z kolokalizacji.
W tym miejscu możesz także usunąć dane przestrzenne rozszerzonych usług przestrzennych lub wyczyścić historię przestrzeni fizycznej. Dowiedz się więcej o rozszerzonych usługach przestrzennych.
Kolokalizacja z użyciem wielu licencji aplikacji
Jeśli oboje uczestników posiada własną kopię aplikacji lub gry, z której chcą korzystać razem:
- Każdy z uczestników powinien założyć swoje gogle.
- Należy sprawdzić, czy oboje są zalogowani do swojego konta, posiadają kopię danej gry lub aplikacji i mają ją zainstalowaną w swojej bibliotece.
- Zwykle jeden z graczy musi uruchomić konfigurację przestrzeni, aby zeskanować pomieszczenie. Otwórz Ustawienia, wybierz opcję Środowisko, a następnie Konfiguracja przestrzeni. Monit o uruchomienie konfiguracji przestrzeni może się również pojawić w aplikacji.
- Po zeskanowaniu pomieszczenia i włączeniu rozszerzonych usług przestrzennych (patrz wyżej) uruchom aplikację lub grę, w którą chcecie zagrać razem.
- Jeśli pojawi się monit o udzielenie aplikacji dostępu do danych przestrzennych, wybierz Zezwól. Konieczne jest również udzielenie aplikacji uprawnień dostępu do danych przestrzennych. W tym celu sprawdź Uprawnienia aplikacji.
Teraz możesz uruchomić kolokalizację, jednak czynności, które należy wykonać, będą się różnić w zależności od aplikacji lub gry. Niektóre będą wymagały dodania drugiego uczestnika do grona znajomych, a następnie zaproszenia go do lobby. Inni mogą poprosić o udostępnienie kodu pokoju.
Kolokalizacja z użyciem jednej licencji aplikacji
Jeśli tylko jeden z uczestników posiada kopię aplikacji lub gry, z której chcą korzystać razem, należy wykonać kilka dodatkowych czynności.
- Uczestnik, który jest właścicielem gry lub aplikacji, będzie musiał zostać skonfigurowany jako główny użytkownik na obu parach gogli. Jest to użytkownik, który loguje się podczas początkowej konfiguracji urządzenia. Może być konieczne przywrócenie ustawień fabrycznych na jednych lub kilku parach gogli, aby mieć pewność, że jest to właściwy użytkownik główny.
- Następnie dodaj profil drugiego uczestnika jako dodatkowy/kolejny profil na jednych goglach:
- Naciśnij
przycisk Meta /
przycisk Oculus na prawym kontrolerze Touch lub Touch Pro, aby otworzyć menu ogólne.
- Wybierz zegar po lewej stronie menu ogólnego, aby otworzyć Szybkie ustawienia.
- Wybierz
Ustawienia w prawym górnym rogu, a następnie wybierz Profile.
- Wprowadź adres e-mail profilu, który chcesz dodać, a następnie wybierz Wyślij link.
- Pamiętaj, że profilem podstawowym na obu parach gogli musi być profil, który jest właścicielem gry lub aplikacji.
-
Na goglach z profilem dodatkowym włącz udostępnianie aplikacji za pomocą profilu podstawowego. Dzięki temu profil dodatkowy może uzyskać dostęp do kwalifikujących się gier i aplikacji zakupionych przez profil podstawowy. Upewnij się, że gra lub aplikacja została pobrana na gogle.
- Uwaga: Nie wszystkie gry i aplikacje obsługują udostępnianie aplikacji.
-
Mając nadal założone gogle:
- Sprawdź, czy jeden uczestnik korzysta z profilu podstawowego, a drugi z dodatkowego.
- Sprawdź, czy gra lub aplikacja jest dostępna w bibliotekach obu uczestników. Jeśli nie, sprawdź, czy twórcy aplikacji zezwalają na jej udostępnianie.
- Zwykle jeden z graczy musi uruchomić konfigurację przestrzeni, aby zeskanować pomieszczenie. Otwórz Ustawienia, wybierz opcję Środowisko, a następnie Konfiguracja przestrzeni. Monit o uruchomienie konfiguracji przestrzeni może się również pojawić w aplikacji.
- Po zeskanowaniu pomieszczenia za pomocą obu par gogli i włączeniu rozszerzonych usług przestrzennych (patrz wyżej) uruchom grę lub aplikację, w którą chcecie zagrać razem.
- Jeśli pojawi się monit o udzielenie aplikacji dostępu do danych przestrzennych, wybierz Zezwól.
Teraz możesz uruchomić kolokalizację, jednak czynności, które należy wykonać, będą się różnić w zależności od aplikacji lub gry. Niektóre będą wymagały dodania drugiego uczestnika do grona znajomych, a następnie zaproszenia go do lobby. Inni mogą poprosić o udostępnienie kodu pokoju.
Kolokalizacja z udziałem co najmniej trojga użytkowników
W przypadku konfigurowania trzech lub większej liczby par gogli wykonaj powyższe instrukcje ponownie w przypadku każdego nowego uczestnika, w zależności od tego, czy posiada on kopię odpowiedniego oprogramowania.
Maksymalna liczba uczestników różni się w zależności od aplikacji i gry. Pamiętaj, że większa liczba graczy może wymagać większej przestrzeni do gry.
Rozwiązywanie problemów
Jeśli rozszerzone usługi przestrzenne zostały właśnie włączone po raz pierwszy i występują problemy z udostępnianiem danych przestrzennych w aplikacji lub grze, ponowne uruchomienie gogli może rozwiązać ten problem.