Dowiedz się więcej o obserwatorach i zatwierdzonych kontaktach dla konta Meta Twojego dziecka w Meta Horizon
Obserwatorzy
Jeśli Twoje dziecko ma 10–12 lat (wiek może się różnić w zależności od regionu) i korzysta z konta Meta, którym zarządzasz, może obserwować i być obserwowane przez inne osoby. Dziecko może wyświetlić swoich obserwatorów na goglach Meta Quest lub w aplikacji Meta Horizon.
Profil Meta Horizon dziecka jest ustawiony jako prywatny i nie można tego zmienić. Oznacza to, że inne osoby muszą poprosić o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka.
Możesz zarządzać prośbami o zezwolenie na obserwowanie wysyłanymi do Twojego dziecka w Centrum rodziny w przeglądarce internetowej oraz w Centrum rodziny w aplikacji Meta Horizon.
Jeśli nie zarządzasz prośbami o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka, możesz nadal zobaczyć jego obserwatorów i osoby, które obserwuje, w Centrum rodziny w przeglądarce internetowej lub w aplikacji mobilnej. Możesz też zablokować osoby w imieniu Twojego dziecka w dowolnym momencie.
Gdy Twoje dziecko obserwuje daną osobę, może zobaczyć jej aktywność w aplikacji, status aktywności oraz użytkowaną aplikację lub miejsce docelowe, w którym się znajduje, w zależności od ustawień prywatności tej osoby. Przykładowe miejsca docelowe to baza Meta Horizon i miejsca docelowe w aplikacjach.
Obserwatorzy Twojego dziecka mogą zobaczyć jego aktywność w aplikacji, status aktywności oraz użytkowaną aplikację lub miejsce docelowe, w którym się znajduje, w zależności od ustawień prywatności Twojego dziecka.
Jeśli status Twojego dziecka jest ustawiony na opcję z możliwością dołączenia, jego obserwatorzy mogą dołączyć do niego w Światach Meta Horizon. Domyślnie opcja ta jest ograniczona do osób obserwujących i obserwowanych przez Twoje dziecko. Zatwierdzone kontakty mogą dołączyć do Twojego dziecka w zatwierdzonej przez rodzica aplikacji lub miejscu docelowym poza Światami Horizon. Uwaga: Rodzice muszą zatwierdzić Światy Horizon, aby umożliwić dziecku korzystanie z nich.
Dowiedz się więcej o obserwatorach.
Zarządzanie prośbami o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka
Jeśli zarządzasz prośbami o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka, możesz przeglądać, zatwierdzać lub odrzucać prośby w Centrum rodziny w przeglądarce internetowej lub w Centrum rodziny w aplikacji Meta Horizon. Możesz także blokować obserwatorów.
Aby włączyć zarządzanie prośbami o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka:
- Przejdź do Centrum rodziny i zaloguj się.
- Wybierz konto swojego dziecka.
- Przewiń w dół do pozycji Ustawienia dziecka, a następnie kliknij Ustawienia bezpieczeństwa.
- Kliknij
przełącznik obok pozycji Zarządzaj prośbami o zezwolenie na obserwowanie, aby dokonać wyboru.
Dowiedz się, jak zatwierdzać lub odrzucać prośby o zezwolenie na obserwowanie swojego dziecka.
Zatwierdzone kontakty
Możesz dodawać osoby jako zatwierdzone kontakty Twojego dziecka. Zatwierdzone kontakty mogą czatować, dzwonić oraz zapraszać lub dołączać do Twojego dziecka w zatwierdzonej przez rodzica aplikacji lub miejscu docelowym.
Tylko rodzice mogą dodawać zatwierdzone kontakty. Można to zrobić w Centrum rodziny w przeglądarce internetowej lub w Centrum rodziny w aplikacji Meta Horizon. Zanim będzie można dodać kogoś jako zatwierdzony kontakt, Twoje dziecko musi go już obserwować lub być obserwowane przez niego.
Dzieci nie mogą wysyłać ani odbierać obrazów ani filmów. Zaproszenia do dołączenia do kogoś w aplikacji lub miejscu docelowym są indywidualne, jednak inne osoby, które nie są zatwierdzonymi kontaktami, mogą znajdować się w tej samej aplikacji lub miejscu docelowym w tym samym czasie co Twoje dziecko. W zależności od aplikacji lub miejsca docelowego te osoby mogą wchodzić w interakcje z Twoim dzieckiem.
Dowiedz się, jak zatwierdzać lub blokować prośby o zezwolenie na pobranie aplikacji od swojego dziecka.
Jeśli zatwierdzony kontakt ma 10–12 lat (wiek może się różnić w zależności od regionu) i korzysta z konta Meta, którym zarządza jego rodzic lub opiekun, jego rodzic musi również dodać Twoje dziecko jako zatwierdzony kontakt.
Ty i Twoje dziecko możecie w dowolnym momencie zablokować lub usunąć zatwierdzone kontakty.
Znajdowanie osób, które chcesz dodać jako zatwierdzony kontakt
Osoby, które chcesz dodać jako zatwierdzony kontakt, można znaleźć na kilka sposobów:
- Znajdź osoby lub wyszukaj nazwę użytkownika w sekcji Obserwatorzy i obserwowani w Centrum rodziny w przeglądarce internetowej lub w Centrum rodziny w aplikacji Meta Horizon.
- Twoje dziecko może poprosić Cię o dodanie kogoś jako zatwierdzonego kontaktu.
- Rodzic innego dziecka może wysłać Ci prośbę o dodanie zatwierdzonego kontaktu. Oboje rodziców musi zatwierdzić prośbę, zanim dzieci zostaną zatwierdzonymi kontaktami.
Dodawanie kogoś jako zatwierdzonego kontaktu
Aby dodać kogoś jako zatwierdzony kontakt:
- Przejdź do Centrum rodziny i zaloguj się.
- Wybierz konto swojego dziecka.
- W sekcji Kontakty kliknij Obserwatorzy i obserwowani.
- Wyszukaj osobę w sekcji Obserwatorzy i obserwowani lub kliknij Oczekiwanie na zatwierdzenie przez Ciebie.
- Kliknij
Wyświetl profil obok imienia i nazwiska tej osoby lub kliknij jej imię i nazwisko.
- Kliknij Sprawdź uprawnienia, a następnie kliknij Dodaj.
Ustawienia prywatności
Domyślnie nikt nie może zobaczyć statusu aktywności Twojego dziecka ani tego, w jakiej aplikacji lub miejscu docelowym się znajduje. Przykładowe miejsca docelowe to baza Meta Horizon i miejsca docelowe w aplikacjach.
Możesz zarządzać ustawieniami prywatności swojego dziecka. Twoje dziecko będzie mogło zobaczyć, kiedy wprowadzasz zmiany w jego ustawieniach.
Gdy Twoje dziecko obserwuje daną osobę, może zobaczyć jej aktywność w aplikacji, status aktywności oraz użytkowaną aplikację lub miejsce docelowe, w którym się znajduje, w zależności od ustawień tej osoby.
Dowiedz się, jak zarządzać ustawieniami prywatności swojego dziecka.
Co dzieje się w momencie, gdy dziecko ukończy 13 lat
Gdy dziecko ukończy 13 lat (wiek może się różnić w zależności od regionu), będzie samo zarządzać swoim kontem Meta. Zostanie automatycznie objęte nadzorem rodzicielskim i jego profil będzie domyślnie prywatny. Ty lub Twoje nastoletnie dziecko możecie zakończyć nadzór w dowolnym momencie.
Nastolatkowie zachowają swoich obserwatorów i obserwowane osoby. Jeśli zarządzałaś(eś) prośbami o zezwolenie na obserwowanie Twojego dziecka, zanim ukończyło 13 lat, teraz zacznie ono samodzielnie zarządzać tymi prośbami.
W przypadku nastolatków nie jest wymagane zatwierdzanie kontaktów, aby móc z nimi czatować, dzwonić oraz zapraszać lub dołączać do nich w aplikacji lub miejscu docelowym.